Шафран – розкіш, що дорожча за золото. | Ресторан «Гридниця»

Шафран – розкіш, що дорожча за золото.

шафран найдорожча приправа

Гортаючи старовинні рецепти, розумієш, яку важливу роль у кухні тих часів відігравали приправи.

І королем середньовічних приправ можна сміливо називати шафран. Хто б міг подумати, що з тендітної квітки альпійського крокуса, що так приємно тішить нас навесні, наші предки отримували одну з найдорожчих приправ.

Саме шафрану Венеція завдячує своїм багатством. В ХIII столітті папа Інокентій III дозволив венеціанцям купляти цю приправу у мусульман, зробивши їх монополістами на найдорожчу приправу.

Але шафран не тільки вживали до вишуканих страв. Саме він забезпечував стійкий і красивий золотистий відтінок у одязі багатіїв. На відміну від пофарбованого куркумою одягу середнього класу, багатії у шафранових одежах виглядали справді по-королівськи.

крокус квітка шафрану

Жовтизна старовинних рукописів – теж справа шафрану. Якщо замовник заплатив за фарбу, то майстри рукописів обирали саме його для жовтого кольору.

Крім того, “збір шафрану” це тематика, яка часто прикрашала рукописи на маргіналіях та у побутових сценках.

Через недосконалу систему медицини цвіт альпійського крокуса вважали цілющим. Ними лікували навіть від чуми (щоправда, без особливого успіху:) Звісно, таку цінну річ не раз пробували підробляти. Зловмисників карали жорстоко: так, у Парижі 13 століття бандитів, що робили підробний шафран засудили до закопування живцем під землю.

заготовка збір шафрануШафран не просто був цінною приправою, але і не одноразово ставав причиною воєн та інтриг. Ще до того як Венеції дозволили купляти його у сарацинів, каравани з шафраном просто грабували (що, загалом, християнам не заборонялось). Крім того, наприклад, захоплення Мурсії лицарями Каталонії,(піраЦькі?!!) рейди іспанських корсарів, та португальські битви з арабами часто мали лише один привід – захопити землі де росла коштовна квітка.

І нарешті, саме шафраном коронували середньовічних королів. Він був одним з 54 інгредієнтів, що входили до масла, яким здійснювали помазання на трон.

Зараз Шафран занесено до червоної книги, а коштує він від 500 до 800 доларів за кілограм. Тож наступного разу, коли милуватиметесь крокусами на карпатських схилах, можете замислитись над їх величною історією.шафран приправа

Олеський замок
Віртуальний Тур
ресторан:+38 (067) 67 11 303
екскурсії:+38 (032) 64 25 193