Пиріг зі щуки. Cтаровинний рецепт | Ресторан «Гридниця»

Пиріг зі щуки за старовинним німецьким рецептом

_DSC0318

У середньовіччі різноманітні пироги були надзвичайно популярною стравою. Духмяне тісто та смачна начинка – що може бути краще для голодного воїна.

Сьогоднішній рецепт пирога ми вперше зустрічаємо у німецькому манускрипті Ein Buch von guter Spise, що датований 1350 роком. У цьому манускрипті пиріг зі щуки підписаний просто “Von pasteden” що буквально означає “один з пирогів”.

Оригінальний рецепт англійською та німецькою:

Wilt du machen pasteden von vischen. so schupe die vische und ziuhe in abe die hut, swenne sie erwallen, und hau sie zu cleinen stücken. hacke peterlin und salbey dor in und tu dor zu pfeffer und yngeber, zinemin und saffran. temper ez allez mit wine einen dünnen derben teye und tu die vische dor in. und giuz den wine dor uf und decke ez mit eime dünnen teyge und mache daz umme und um gantz und brich oben ein loch dor in. und lege da für ein clüsterlin von teyge und laz ez backen. Also mac man auch hüenre machen. auch fleisch oder wilprete oder ele ode vögele.

This is how you want to make pasties of fish. So scale the fish and remove the skin when it boils. And strike it to small pieces. Chop parsley and sage there in. And do thereto pepper and ginger, cinnamon and saffron. Temper it all with wine and make a thin dough (possibly freshly made as opposed to sourdough) and add the fish therein and give the wine thereon and cover it with a thin dough and make that round and round whole (possibly shape the pastry before adding the fish and wine). And break above a hole there in and lay there for a cover of dough and let it bake. So one may make also hens. Also meat or wild meat or eel or birds.

Не дарма у назві цього пирога не вказана щука. Адже оригінальний рецепт рекомендує взяти курячу грудку замість щуки, якщо це м’ясний день. Також для начинки можна використовувати дичину, або навіть вугор. Отже…

Пиріг зі щуки за старовинним німецьким рецептом

німецький рецепт пирога зі щукиОтже, для того, щоб приготувати цю старовинну страву нам знадобиться:

Для начинки:

Щука – 800 гбіле вино – 2 ст, шавлія – 50 г, петрушка – середній пучок, імбир, перець, шафран, сіль.

Також готуємо звичайне прісне тісто: (можна замінити традиційним дріжджовим тістом).

Основні компоненти тіста: борошно, тепла вода, сільНа 1 кг борошна – 2 склянки води, 2 ч. ложки солі.

Порядок замісу. Замішують тісто в чашці або мисці (фарфоровій, глиняній, емальованій), а не на дошці.

У воді потрібно розчинити сіль, потім додайте поступово борошно і воду і рівномірно перемішуйте. Після цього тісто кілька разів розімніть на дошці, скачайте в кулю, загорніть в серветку і дайте полежати 15-20 хв.

пиріг зі щукиПоки настоюється тісто приготуйте начинку:

Рибу потрібно зварити, коли вона закипить зняти зніміть з неї шкірку та розділіть на дрібні шматки, відділивши кісточки. Викладіть щуку на сковорідку, наріжте шавлію та петрушку та додайте до щуки. Приправте молотим чорним перцем, імбирем та шафраном.

Отриману суміш залийте білим вином та тримайте на слабкому вогні майже до повного випарювання вина. Коли начинка набуде потрібної консистенції – наповніть нею форму з тіста. Цей пиріг в оригіналі закритий. Тож у вихідному рецепті нам рекомендують накрити його тістом та зробити отвір посередині.

У духовці випікаємо при 200-230 градусів (адже саме таку температуру дає середньостатистична старовинна піч). Протягом .

Рум’яний та запашний пиріг можна подавати гарячим або холодним.

Смачного!

рецепт пирога зі щуки

Олеський замок
Віртуальний Тур
ресторан:+38 (067) 67 11 303
екскурсії:+38 (032) 64 25 193