Що у кошику у Пілігрима? | Ресторан «Гридниця»

Що у кошику у Пілігрима?

кошик пілігрима у Середньовіччі

У спеку та холод, зимою та влітку на дорогах західноєвропейськіх міст завжди можна було побачити людей, що носили дивні капелюхи, спиралися на палки та повільно крокували у невідомому напрямку. Будь який подорожній зразу впізнавав у них паломників.

Паломництва були обов’язковою частиною життя кожного ревнісного християнина, хтось відправлявся у подорож до найближчого монастиря, а хтось одягав білу накидку з червоним хрестом і прокладав собі дорогу мечем до Гробу Господнього.

Найкраще уявлення про паломників дає нам Джефрі Чоссер (поет XIV століття), який у своїх Кентерберійських оповіданнях показує групу з паломників, які усі різні за соціальним статусом (лицар, міщанка, юрист, кухар, ченець, землевласник, швачка та інші) долають дорогу паломництва та розважають себе у дорозі.

Чим же харчувалися паломники у дальній дорозі?

Чоссер говорить про те, що вони часто зупинялися у трактирах та подорожніх домах, але протягом дня кожен з них мав нагоду перекусити з паломницького кошика.

Англієць Філ Трой дослідив та відтворив такий кошик паломника. Згідно традицій у ньому обов’язково були:

полонські сосиски

  • Полонські сосиски (Polonian sawsedge)
    Витримка з рецепту: “Щоб зробити сосиски візьміть наповнювачі (м’ясо та нутрощі) з кабана. Порубайте їх дуже дрібно з жменькою червоного перцю та імбирем, а потім поміститіть його в овечу кишку. Тоді нехай лежать три ночі в розсолі, далі, щоб коптити вішайте його в димохід, де вогонь, як правило, зберігатися такі сосиски будуть дуже довго”.[Plat, Sir Hugh -- Delightes for Ladies]
  • Домашній сир – у рекомендаціях саера Троя ми бачимо звичайний добре посолений домашній сир з коров’ячого молока.
  • Північно-англійські вівсяні коржі – це аналог сучасних енергетичних батончиків, які виготовляли з подрібненої вівсянки зі спеціями, яка заливалася водою на дві ночі. Потім з отриманої маси формували брикети та смажили на пательні з одної сторони. Коли корж ставав міцним його знімали з пательні та сушили на мотузках над вогнем.

англійський вівсяний корж

  • Зелений компот з мигдалем – це сезонний компот, з несолодких овочів (селера, пастернак) які варяться як компот із додаванням подрібненого мигдалю, а потім отриману масу настоюють, проціджують та змішують з білим вином та медом. Охолоджений напій традиційно подають до м’яса.
  • Айвовий мармелад – неймовірно смачний десерт. Айву варять та очищують від шкірки та зерняток. У готову пасту додають воду та цукор і варять до тих пір пока вона не стане червоною та не утвориться густа піна. Готову масу розливають у форми і ставлять у холодне місце.

айвовий мармелад

Погодьтеся, з таким меню не пропадеш?

Тож порекомендуємо вам вирушаючи в Олеський замок покласти у кошик для пікніку середньовічні страви, щоб перекусити у дорозі. А вже повечеряти як справжні паломники ви зможете у ресторані “Гридниця”.

Олеський замок
Віртуальний Тур
ресторан:+38 (067) 67 11 303
екскурсії:+38 (032) 64 25 193